jump to navigation

Crònica de la conferència de Google a la UPC Novembre 14, 2007

Posted by MaTa in General.
trackback

800px-googleplex_welcome_sign.jpgAvui els estudiants del campus nord de la UPC (a la Diagonal, Barcelona) hem tingut la oportunitat de veure 4 enginyers espanyols i un de català que estan treballant a Google fent una conferència. La veritat és que m’ha agradat força, amb temes interessants i ha sigut força amena. Han tocat diversos temes relacionats amb l’estructura de Google. Ha durat prop de hora i mitja i lamentablement no han deixat enregistrar-la (desconec si penjaran les transparències). Aqui va un resum.
En primer lloc han parlat del seu model de negoci. Es basa en introduir publicitat no intrusiva, i a la vegada relacionada amb la cerca que estigui buscant. És un compromís entre el postor que pagui més i la relació que hi hagi amb el que l’usuari cerca (el famós PageRank). També han citat que la seva interfície simple amb anuncis a la part superior i a la dreta és fruit d’un estudi de les zones on la gent mirava més a la pantalla

La informació en els seus discs durs la organitzaven amb el Google File System en els diferents servidors Mes informació aquí o aquí.

afr_age.pngEn segon lloc han parlat de diversos problemes que han tingut amb el hardware. Cal recordar que Google disposa dels centres de càlcul més grans del món, i per tant es troben amb problemes que cap altre companyia té (més informació sobre els seus clusters, pdf anglès) . Han citat que era sorprenent que quan el 80% (no recordo exactament la dada) de dades al món es guarden en suport magnètic (la majoria en disc durs) no hi havia cap estudi seriós respecte el tema. Dons com que els seus enginyers s’han trobat que no hi havia cap estudi, se’l van fer ells mateixos :
Failure Trends in a Large Disk Drive Population (pdf, anglès) També han utilitzat aquest estudi An analysis of latent sector errors in disk drives

També han dit que van situar un dels seus centres de càlculs a Oregon el van situar al costat d’un riu (no em feu recordar quin) per dues raons: una és per refrigerar les milers de màquines que tenen a dins, i al segona és per aconseguir l’energia necessària (central hidroelèctrica) per alimentar aquestes maquines.
Un dels problemes en què es troba la companyia és l’elevat consum d’energia (on es gasta més part del pressupost la companyia és en electricitat, i no en “extres” ni en sous d’enginyers). Han explicat que amb les fonts d’alimentació actuals, si entren 100W a la font d’alimentació, 30W els dissipa la mateixa font, 20 se’n van a regulació de voltatge i només 50 arriben a la CPU – per això mateix ells han desenvolupat una font d’alimentació amb el 90% d’eficiència davant del 55-70% de les actuals-. També han dit que la majoria de maquines de que disposen treballen la major part del temps entre un 20 i un 50% de la seva capacitat, amb el que els hi interessa que les companyies de processadors desenvolupin processadors que treballin en estat de “baixa latència” (low-lattency, “mode sleep”).

Finalment a precs i preguntes diversos els hi han fet diferents qüestions:

Els hi han preguntat respecte la privacitat de les dades, i han explicat per tan sols es tenen en compte les dades que es reben dels usuaris per controlar aspectes com la procedència de la petició (temes legals amb cada govern) o una petició “massiva” de dades. També han dit que mantenen les dades (els “logs”) tan sols 18 mesos (per serveis com el “voste volia dir …”). Podeu veure la Política de privacidad de Google
Els hi han preguntat per si tenien pensat desenvolupar una distribució própia (un Google OS) i han dit que el principi no. Com molt bé han dit la majoria d’aplicacions de Google són via web (i cada vegada es va mes cap a aquesta banda) i per tant “agnostiques” respecte el SO. Han dit també que la versió que utilitzen del kernel de linux és gairebé al mateixa que la que es distribueix (a http://www.kernel.org, per exemple) amb petites variacions.

També ha sorgit una pregunta respecte la legislació dels governs i el cas de China. Han explicat que allà tots els accesos a internet els controla i censura el govern (han parlat d’una “muralla china tecnológica”). Pot ser que un ciutadà de china faci una cerca, i abans d’arribar-li una pagina, si el govern chinés no accepta aquells resultats, ell o la regió on estigui es qui un temps determinat sense internet (uns minuts, una hora, …). A més a més, han afegit que el govern no té una llista “fixe” (una llei) de paraules a cercar que estiguin prohibides, sinó que han “d’endevinar” el que el govern busqui. Més informació Google, China y la censura

Algú ha volgut saber també quins llenguatges predominaven a l’hora de programar a Google. Han afirmat que el que és programari “directe” (sense interfície web” normalment és el C/C++, mentre que per la resta predomina força el java, tot i que amb algunes pinzellades de Java (el sistema de “temps real” de GoogleReader està implementat en Ajax). És força comprensible que sigui així, per altre banda.

Com era obvi, també han consultat sobre el tema de com presentar el currículum i com la gent podia entrar-hi. La resposta ha sigut que les solicutuds es poden presentar a http://www.google.com/intl/en/jobs on s’explica com fer el currículum i demés. Han ressaltat la importancia de que si es form apart d’una comunitat de programari lliure que s’inclogui de forma escueta a dins el currículum ja que ho valoren força. Només dir que per entrar el candidat ah de passar per 2 entrevistes telefoniques i 3 personals…

També han dit que una persona quan entra no hi ha un “pack de formació” fixat, sinó que depèn de la tasca que vagi a fer (òbviament). També tenen una política interna respecte temes com l’estil de programació (s’entén quan tenen prop de 6000 programadors)
Cuántos empleados tienen Google, Yahoo y Microsoft

Ell disseny minimalista de Google sorprèn a llocs on no es tendeix a “carregar” més les págines. En la meva opinió és fantàstic, en la senzillesa hi ha la potència. Han explicat com a anècdota que quan parlaven amb gent de països com japò o korea on l’estil de portals és diferent, els hi van dir: “El motor de cerca està molt bé però… quan acabareu la pagina d’inici?”

googleoh0.jpgCom a (petita) crítica només diria dos aspectes, els dos relacionats amb la humilitat :
Un és que en la presentació que han utilitzat ha aparegut dues imatges amb les portades de la revista time i la revista fortune amb les portades on com l’empresa que millor tracta els treballadors d’arreu del mon (la més valorada).
I un altre ha sigut tan sols un comentari en un diàleg d’un dels enginyers amb un altre (no em pregunteu per els noms perquè no me’n recordo) :
Enginyer1: Tenemos 2 empleados españoles en Nueva York, uno en Dublin, i algunos mas en Zurick no creo?
Enginyer 2: No lo sé, como crecemos tan rápido no me acuerdo…

Per últim sempre et quedes amb un gust agradable quan et donen una llibreta amb el famós logotip i chapes amb el logotip i frases com “always be creative” o el famós “hello world”.
Molt interessant

Actualització 15/11/07

Podeu veure una altre crònica i opinió en vídeo de la mà de VilaWeb

La cultura empresarial de Google

Actualització 2:

També podeu veure un altre crònica de la xerrada de la mà d’un altre FIBer :
La charla de Google(I) (Pau Gay, castellà)

La charla de Google(II) (Pau Gay, castellà)

Podeu obtenir la informació publica de Google al seu espai web directament (anglés)
Papers Written by Googlers
Aquí teniu un llistat de les empreses adquirides per Google
google, mes que un cercador
Aquest espai web aquest espai dedicat a la Googlemania
O aquest altre post
Mi visita a Google UK.

O com sempre a la Wikipedia


També us recomano: El Mundo según Google

Comentaris»

1. soraya - Mai 7, 2008

🙂


Deixa un comentari