jump to navigation

Windows Vista vs Linux Ubuntu 7.04 Octubre 28, 2007

Posted by MaTa in Articles interessants, Qüestió de filosofia.
trackback

Gràcies a Quim Perez i Noguer de Softcatalà.org he descobert aquesta excel·lentíssima comparació entre els sistemes Windows Vista i la nova Ubuntu Linux 7.10. La veritat és que és de lectura obligada per tothom qui vulgui tenir un sentit una mica crític amb els sistemes operatius. És una de les comparacions més objectives i elaborades que he llegit.

 Aqui podeu llegir l’article de 17 págines:

Windows Vista vs Linux Ubuntu 7.04 (MaximoPC, castellà)

Cito fil per randa l’articlet de Quim Perez :

 Conclusió Final:

El regnat de Microsoft es va acostant a la seva fi, és clar que per a les coses que hem comparat aquí, per a ús diari, vídeo i escriptori 3D l’Ubuntu no té competència. Per descomptat que quan s’emprin aplicacions específiques de Windows que no estiguin disponibles a l’Ubuntu o que el Wine no pugui executar (Wine és l’aplicació de Linux que permet córrer programes de Windows sota Linux, Photoshop, Adobe acrobat, etc) un sistema Windows és la millor elecció.

No obstant això, per a tots aquells que ja es troben en un sistema Windows XP i que estiguin pensant a actualitzar la trista realitat és que el Windows Vista amb un preu de $499 per a la versió Ultimate aquesta carregada de programes que generalment no usarem amb un valor altíssim de venda i amb un valor real d’utilitat molt baix, no existeix actualment res que el Windows Vista faci i que no pugui fer el XP amb la única excepció de l’Aero i el DirectX10 i aquests dos punts actualment no són suficients per justificar un canvi del Windows XP (perfectament funcional i estable amb un ús de memòria superior) a una versió mes pesada, plena de Bugs, extremadament costosa i que faràque els PC retrocedeixin a una era anterior.

Qualsevol persona que tingui un PC mitjà podrà verificar que el seu PC corre molt mes lent amb Windows Vista, això és un problema intrínsec del Kernel i la forma amb la qual Vista empra el DRM, fent revisions contínues del sistema i llevant preuats cicles de Rellotge en el procés. És molt probable que aquest mateix esquema de protecció DRM que la gran majoria de nosaltres mai necessitarem (quants de nosaltres invertirem en el Vista per a reproduir BlueRay?). Això podria provocar el fracàs complet del DirectX10 ja que encara les aplicacions que corrin s’hauran de barallar pels recursos del sistema amb altres programes del sistema que cerquen intents de “hacking” al DRM.

El naixement del Linux com a sistema operatiu d’Escriptori per a les masses acaba de  començar, la versió Ubuntu Feisty Fawn és al meu criteri la primera versió totalment amigable a l’usuari i que pot permetre que centenars de persones canviïn al Linux. Això no és nou, el Linux funciona des de fa anys, però justament ara ha arribat a un nivell d’usabilitat que permet l’acostament de les
masses i amb tots els programes que s’inclouen i la gran facilitat d’instal·lar-ne molts més sense cap cost i sense sentir que infringim cap llei o que hem de perdre tots els nostres ingressos comprant i comprant programes, ara tenim  l’oportunitat de descobrir tot un nou món, el món del Programari Lliure. I quin millor incentiu de fer-lo servir ara amb l’escriptori 3D Compiz-Fusion.

Qualsevol persona que vegi les captures de pantalla o vegi els videos decidirà en menys de 10 segons que sistema 3D d’escriptori és superior i això tot just acaba de començar per al Linux.

MaximoPC Recomana:

Per a l’Escriptori: l’Ubuntu és sense cap dubte la nostra primordial elecció pel simple fet que conté tots els programes necessaris, pot treballar en LiveCD sense necessitat d’instal·lar-lo, consumeix molt pocs recursos i pot ser emprat fins i tot en maquines velles sense por a sentir que les coses
es posen lletges.

Per a Ús quotidià:Existeixen 2 opcions que són el Windows XP i l’Ubuntu, ja que ambdues tenen tot el necessari realment, des de programes de musica (que poden instal·lar-se addicionalment en el Windows XP) fins a navegadors, programes de correu, etc.

Per a Jugar: Sense cap dubte la millor plataforma de Gaming indiscutible de l’actualitat és el Windows XP. Amb una plataforma solvent, estable i amb el millor suport de DirectX9 que ja es troba en un nivell supermadur, encara no hi ha res que li faci competència a aquest sistema operatiu que es va fer molt mes fort ara des de l’arribada del Vista.

El DirectX10 no és cap opció per a ningú en aquests moments. És massa poc acceptable.

L’ubuntu tot i tenir un bon funcionament amb OpenGL,  encara li queda molt camí que recórrer per a considerar-se una plataforma de Gaming, per sort, el nou Unreal Engine 3 suportarà Linux i això podrà provocar que mes programadors segueixin aquesta ruta.

Per a Multimèdia i HTPC: Aquí el lloc hi ha una baralla entre l’Ubuntu i el Windows XP. El Vista novament no és una opció, ja que en maquinas HTPC el més important són les prestacions, el baix cost i el poc soroll i això no pot cobrir-se amb Vista que no funciona de manera satisfactòria amb 1Gb de RAM mentre que tant el Windows XP menjo Ubuntu poden fer-lo perfectament bé amb 512Mb.

A més, l’Ubuntu és multithreaded per defecte i el Xine (engine de Video) es troba programat amb multithreading en ment per tant tots aquests processadors Dual-Core treballaran molt bé.

El Windows XP segueix sent una excel·lent opcion si s’utilitza Media Player Classic Home Cinema. L’ubuntu és una excel·lent opció si s’utilitza Totem Media Player amb Xine i VLC ja que btenen excel·lent ús de CPU i gran compatibilitat de Codecs. El Vista no és una opció ja que requereix tant si o no el suport de PureVideoHD si es vol obtenir una performance acceptable en H264 i a més consumeix cicles de rellotge extra per a revisions continues del DRM.

Com a Escriptori 3D: Sense cap dubte aquí la recomanació total és cap a Ubuntu amb Compiz Fusion, si volen experimentar el que se sent tenir el millor escriptori 3D, fent coses que un sistema de Windows tan solament podria somiar i sense invertir cap moneda més al nostre ja gratuït sistema operatiu, el Compiz Fusion és la millor elecció del moment.

Recomanació Final:
MaximoPC recomana un Dual-Boot utilitzant Windows XP para Gaming i programes específics de Windows i l’Ubuntu per a tota la resta d’usos i gaudint d’un escriptori 3D com cap altre sistema operatiu disposa sense haver d’actualitzar cap part del nostre maquinari.

Espero els hagi agradat llegir l’article tant com al meu m’ha agradat escriure’l, ha dut un enorme procés d’investigació i una gran quantitat de temps i espero que pugui ser emprat a partir d’ara com a punt de partida.

 PD: Moltes gràcies a la gent de MaximoPC i a Quim Perez 😀

Comentaris»

1. victor - Mai 9, 2008

Molt bon article!
Espero disabte instalarme ubuntu, i fer un dual boot am xp sp3 i ubuntu 8.04 com s’ha dit a la conclusio final

Saluts!

2. Serveis Informàtics Corretgé.com | Instal·lant IBM Lotus Symphony a Ubuntu - gener 18, 2013

[…] aquesta aposta d’IBM per a l’ofimàtica en aquest nou horitzó que es presenta amb el fracàs de Windows Vista. Tornarà IBM a merèixes l’adjectiu de Gegant […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: