jump to navigation

En el principio… fue la línea de comandos (Neal Stephenson) Març 7, 2007

Posted by MaTa in Llibres per llegir.
trackback

portada-en-el-principio.gifTítol “Programari lliure: tècnicament viable, econòmicament sostenible i socialment just”
Autor/a :
Neal Stephenson
Any, edic
ió i llengua : 1999, castellà
Recomat a
qualsevol persona que vulgui saber una altre punt de vista de la història dels sistemes operatius.
Llicencia :
Creative Commons
Preu :
versió paper (158 planes), 12’75 €
Disponible :
online aqui (sindominio, castellà), en rss aquí i en pdf aqui (versiò 1 (amb tapa en color), 145 planes, 940 Kb) o aqui (versiò 2, 151 planes, 554 Kb)

Tracta principalment sobre la história del naixement dels sistemes operatius vista des del punt de vista d’un escriptor de ciñencia ficcio. L’autor barreja una visió de la progresiva desaparició de la transparéncia sota l’abanç de linterfñicie gràfica. Us deixo amb un parell comentaris en un post del Blog de Trespams i MercadoLinux que ho explica prou bé :

Supòs que és un títol que molt gent coneix però que no sé si sabeu que està accessible a través de la xarxa i traduït al castella. Ho podem trobar a sindominio. La traducció és molt bona i es llegeix molt fàcilment. És fantàstica l’orientació que dona Neal Stephenson a l’essaig, com ens fa veure el que és un sistema operatiu, el que ha de fer i com les interfícies gràfiques en amaguen, sovint de manera artificial i amb un preu, les complexitats inherents a una màquina tan complexa com és un ordinador. Un no ha de dexiar de llegir les comparacions entre vehicles i sistemes operatius, o entre taladradores i sistemes operatius, no té desperdici. En definitiva, una lectura obligada pels apassionats de la informàtica i per la vostra padrina que ha començat amb això dels ordinadors i no sap masa bé què hi ha per davall. Pels introduïts en el món trobaran intressant el capítol dedicat al “trasquilón metafórico” i els perill que comporta confondre les metàfores amb la realitat, i el perill de fer interfícies massa complexes que no permeten ser configurades amb facilitat, és l’efecte del “12 parpellejant”. Si d’Stepheson sols coneixeu els tres toms del Cryptomicon no us podeu perdre l’Stephenson assagista. Un deu per ell i per la traducció d’Asunción Álvarez, que és del milloret que hi ha.

També podeu veure un comentari fet a “Mercadolinux” :

Este libro está dedicado a los sistemas operativos. E N E L P R I N C I P I O . . . F U E L A L Í N E A D E C O M A N D O S es una combinación de historia del software, discusión sobre la progresiva ocultación de la realidad tras una «interfaz» cada vez más bonita, meditación sobre el sentido de la vida, diario de los problemas de enfrentarse a varios sistemas operativos diferentes, canto nostálgico a los días en que las cosas se hacían como debían hacerse y, un poco, defensa de los muy masculinos valores de la potencia y el control.

Per útim podeu llegir un fragment del pròleg per Pedro Jorge Romero :

Aparte de escribir buenas novelas de ciencia ficción (o cómo se llame lo que hace), Neal Stephenson tiene otra faceta más periodística. No está tan marcada como la de Bruce Sterling, quien ha dedicado muchos esfuerzos a informar desde cinco minutos en el futuro, pero es muy interesante, centrándose sobre todo en el mundo de la informática y las tecnologías avanzadas de comunicación. Y aquí es donde Neal Stephenson gana a muchos de los que tratan esos temas: él realmente entiende el fundamento técnico. No es que sus comentarios sean análisis secos de posibilidades tecnológicas, más bien todo lo contrario. Son piezas llenas de opiniones, subjetivas y claramente escritas por una persona en concreto, pero una persona cuya opiniónmerece tenerse en cuenta porque demuestra conocer bien el campo sobre el que escribe.
Un buen ejemplo es este libro dedicado a los sistemas operativos. EN EL PRINCIPIO. . . FUE LA LÍNEA DE COMANDOS es una combinación de historia del software, discusión sobre la progresiva ocultación de la realidad tras una «interfaz» cada vez más bonita, meditación sobre el sentido de la vida, diario de los problemas de enfrentarse a varios sistemas operativos diferentes, canto nostálgico a los días en que las cosas se hacían como debían hacerse y, un poco,defensa de los muy masculinos valores de la potencia y el control.

L’he trobat recomanat a molts llocs que he visitat, i penso que deu ser molt bo.in_the_beginning.png Podeu trobar algunes ressenyes o comentaris fetes a diferents blogs i webs :

En el principio fue la línea de comandos (Trespams, català)
En el principio fue la línea de comandos (Traficantes de Sueños, castellà)
En el principio… fue la línea de comandos
(Ebarbeito, castellà)
“En el principio fue la línea de comandos…” (Barrapunto, castellà)
Fragment del llibre (Eduardo Veiga, castellà)

Anuncis

Comentaris»

1. sureny - Març 9, 2007

Hola, només afegir al post sobre el llibre que també el pots trobar en català i amb els formats .pdf, .odt i .txt a la la web Culturalliure.cat:
http://www.culturalliure.cat/llibre/al-principi-hi-hague-la-linia-dordres/

Salutacions 🙂
Carlos
http://elnordelsud.wordpress.com

2. MaTa - Març 10, 2007

Gràcies per l’aportació sureny.
No ho sabia que hi haguès la traducció al català, sempre està bé saber-ho.

3. granludo - Març 27, 2007

Es molt bò, tot el que fa stephenson és molt bò!!!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: