jump to navigation

…administrar els sistemes de paquets a GNU/Linux Març 4, 2007

Posted by MaTa in Com fer que....
trackback

Com ja sabreu, a GNU/Linux (a diferéncia d’altres S.O.) el programari s’organitza en paquets. Aquest contenen algun programa i informació sobre les dependéncies que aquest programa pugin tenir (depéndencies amb altres paquets, llibreries, etc… ). Per exemple, si volem instal·lar el paquet “aMsn” i està basta en la llibreria gráfica “Gtk”, necessitarem primer instal·lar el paquet “Gtk” i després l’aMsn perque tot rutlli.

Per facilitar-se la vida, cada distribució ha creat el seu propi sistema de paquets. Aixó presenta uns avantatges i uns inconvenients. Les principals avantatges és que si uses una distribució d’acord amb un sistem de paquets, no necessitaras preocupar-te de dependéncies ni de compilar-ho, ja que el mateix administrador de paquets t’ho trobara tot tot solet. Per contra et pots trobar amb dos problemes; un és que potser aquell programa no està “precompilat” ( es diu així a un programa “empaquetat” ) o no està preparat per la distribució de GNU/Linux que utilitzes ( com és el cas de molts paquets a les distribucions més minoritáries). L’altre problema que pots trobarte és que si que estigui preparat aquell paquet, però no per la teva distribuciò ( De RedHat a Debian, de Debian a Slakware, etc…) i per tant l’hagis de buscar per altres medis (compilar-lo tu o “transformar-lo”).

Aqui podeu veure una taula (gentilesa de Segio Belkin, castellà) que us informará sobre les característiques de cada tipus de paquets o “formats binaris” que podeu trobar en el programari lliure.

Per sort avui en dia podem “transformar” un paquet d’una distro a una altre aquest amb força facilitat, grácies a que és un problema bastant comú entre els ususaris de GNU/Linux i per tant molts desenvolupadors hi han estat interessats. Un dels principals programés per fer-ho és Alien.

A continuació us allisto un seguit de págines que mostren com empaqueta i/o t5rnsformr un paquet d’una distriobucio a una altre. Com diuen els freaks de Star Wars “Que la força t’ancomanyi…”:
Linux, Sistemas de Paquetes (GeekZone, castellà)
Cuando un deb,rpm o un tgz no son suficientes (VindBlog, castellà)
Sistema de paquetes frente a formato de paquetes (Castellà)
RPM VS DEB (LinuxUPC, castellá/català)
Las distintas distribuciones (A.N.T., castellà)

Anuncis

Comentaris»

No comments yet — be the first.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: