jump to navigation

La Pastilla Roja de Alfredo Romeo i Juantomás García Setembre 24, 2006

Posted by MaTa in Llibres per llegir.
trackback

Fitxa :
Portada
Títol “La Pastilla Roja”
Autor/a : Alfredo Romeo (Open:service, Openoffice.org i AESLI) i Juantomás García (Disoft, Hispalinux)
Any, edició i llengua : 2003, EditLin, castellà
Referència : http://www.lapastillaroja.net,
www.librosdelinux.com
Recomat a … Qui vulgui conèixer fonaments i arguments del programari lliure, oportunitats de negoci i la situació actual d’aquest amb exemples contrastats.
Llicencia : Copyright
Preu : 22 euros

“Ésta es tu última oportunidad. Después de esto no hay vuelta atras. Si tomas la pastilla azul la historia se termina. Despertaras en tu cama i creerás lo que quieras creer. Si tomas la pastilla roja estarás en el país de las maravillas i te ensenyaré como deprofunda es la madriguera del conejo. Recuerda que todo lo que te estoy ofreciendo es la verdad. nada mas”

The Matrix

Aquesta cita és la que apareix a la primera plana d’aquest singular llibre. D’aquesta forma presenten el seu tema de debat. La Pastilla Roja mostra la situació actual del programari lliure (PL) amb dades, comparacions, avantatges i inconvenients d’aquesta tecnologia; a més a més ho fa fugint de dogmes i victimismes, amb dades i exemples contrastats.

Em sembla molt interessant també com diferencia els moviments de “Codi Obert”(Open Source) i “Programari lliure”(Free Software). Trobo que és un aclariment important ja són termes confusos per a molts usuaris.

Durant tota la lectura, pots trobar un munt de referències a peu de plana. Aquests argumenten i contrasten els diferents apartats del llibre amb diferents noticies, articles o espais web. És curiós i a la vegada transparent per a qualsevol que vulgui aprofundir en el tema.

Fent una recomanació rapida, diria que és especialment interessant els apartats 3 i 4, especialment els capítols 2, 8, 11, 13, i 17.

Tota l’obra esta dividida en 18 capítols, agrupats en 5 parts diferenciades :

La primera s’anomena “Fundamentos del software libre”. En ella tracten el naixement de les comunitats, com neix aquest moviment, la cultura que l’envolta, les llibertats que ofereix. Fa referència a diferents comunitats ja consolidades (Gnome, Mozilla, Apache, etc..) i mostra exemples d’organització i l’influència que tenen.

La segona part del llibre s’anomena ¿Por qué el software libre? Com el seu nom indica aquest apartat planteja el naixement d’aquest moviment i i de l’alternativa. Mostra des d’un punt de vista tècnic diferents utilitats que ja hi han amb programari lliure. Argumenta el motius pels quals ens hauríem de plantejar passar al PL amb una extensa i complerta comparativa. Prou interessant per qui es pregunti els motius perquè neix, es mou i evoluciona aquest moviment.

“Software libre y su repercusion socio-economica”. El següent apartat parla dels canvis que significaria adoptar el PL. És especialment interessant el primer apartat, relacionat amb FUD’s. Respon a acusacions i temors al PL bastant estesos entre els usuaris. És interessant veure quins dubtes en tenim i quins es poden respondre pausadament. Més endavant parla dels canvis que implicaria l’adopció a l’administració publica.
Tant l’administració com qualsevol bon administrador de xarxes es troba davant d’un dilema quan escull programari propietari : ha de protegir la integritat de les dades ( privacitat, dades, arxius, etc…) i necessita el codi font. Tanmateix no hi té accés perquè les aplicacions són propietàries. Davant d’això o viola la llei i fa enginyeria inversa o no pot fer la seva feina. Amb el programari lliure aquest dilema s’aboleix. Disposa del codi font i d’una llicència GPL.*
Fa un incís també a la defensa dels estàndards oberts ( format de programes, protocols, etc…) pel bé de la independència tecnològica. També parla de les repercussions que tindria a l’educació ( qualitat de l’educació assistida amb ordinador i la llibertat per al professorat ).
Planteja també diferents models i oportunitats de negoci amb el PL. Apartat interessant per l’usuari que amb el negoci de PL no hi vegi aigua clara.

Més endavant segueix amb “Comienza la revolucion”. Els autors mostren en aquest apartat diferents exemples ( com Andalusia o Extremadura ) en què s’ha implantat PL a l’administració. Aquesta ultima part la recomano especialment ja que mostra una realitat que és desconeguda per molts( patents de software, TCPA, canon SGAE, etc…).
En aquest apartat mostren punts en què el PL hi és fort i altres obstacles en què es troba.

Finalment mostra diferents iniciatives relacionades amb la cooperació i el pensament lliure i com tu hi pots col·laborar.

*Nota : article relacionat de Jordi Mas

Recomanaria a qualsevol persona que estigui interessada en el tema que fes una ullada al préambul, als capítols alliberats de la web oficial.

L’ajudaran a fer-se’n una idea sobre el tema i el llibre.

Posteriorment a aquest llibre, s’ha creat una comunitat per seguir la feina feta pels dos autors.

També podeu consultar una resenya/presentacio sobre el llibre.

També és interessant una crítca a la llicéncia en la qué es ditribuieix aquest llibre per part de sanko : La pastilla roja no es tan roja (Libertonia, castellà)

Podeu aconseguir-lo aqui(la comunitat) o aqui ( de l’editorial EditLin, disponible contrarembols )

Anuncis

Comentaris»

No comments yet — be the first.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: